Besa (2010) - domaci filmovi i serije online

loading...

Trajanje filma: 01:43

Kategorija: Drame.

Tagovi: 2009, Iva Kranjc, Miki Manojlovic, Nebojsa Dugalic и Radivoje Bukvic.

Opis filma/serije Besa (2010)

besa

Besa je film iz 2010. godine, rađen je u koprodukciji sa još nekoliko zemalja. Režirao ga je Srđan Karanović, koji je napisao i scenario.
Film je srpski kandidat za Oskara za najbolji film van enleskog govornog područja za 2010. godinu.

Na samom početku Prvog svetskog rata Filip (Nebojša Dugalić), Srbin, direktor škole u srpskoj provinciji, dobija poziv da hitno ode u Beograd po ratni raspored. Svoju suprugu Leu (Iva Krajnc), slovenku, nema kod koga da ostavi jer su se njih dvoje skoro doselili u varošicu i nikog zaista ne poznaju. Azem (Miki Manojlović), Albanac, školski poslužitelj, Filipu daje BESU (obećanje) da će čuvati Leu i da joj se ništa neće dogoditi. Lea i Azem, bivaju prinuđeni na suživot u napuštenoj školi. Njihov odnos se razvija od trpeljivosti, preko mržnje do tolerancije i neobičnog prijateljstva. U školi se nastanjuje i šarmantni, mladi poručnik srpske vojske (Raša Bukvić) kome se Lea od prvog trenutka dopada. Međutim, između Lee i Azima se događa, neočekivana, zbog BESE zabranjena i nemoguća ljubav. Tada se vraća Filip, a rat stiže konačno i do varošice. Filip i Lea odvode svoje đake u izbeglištvo, dok Azem ostaje da čuva školu. Besa je ispunjena, ali i nije….

Film „Besa“, delimično inspirisan istinitim događajima, zamišljen je kao suptilna, kamerna, intimistička, povremeno duhovita ljubavna drama koja bi se događala u nekadašnjoj, multietničkoj Kraljevini Srbiji. Osim početka i kraja, ostatak filma odvijao bi se u enterijeru škole koju su napustili đaci i nastavnici. Izvesna i namerna klaustrofobičnost doprinosila bi dramskom naboju i željenom razvoju priče. Određene situacije i rituali bi se ritmički ponavljali (jutra, odlazak na spavanje, posete, obedi). Na taj način bi se postigao osećaj vremena koje prolazi i jasno primećivao razvoj odnosa između Lee i Azema. Pojava poručnika, rata i „realnog života“ bi, uvek samo nakratko, narušavala takvu, sve prijatniju ritmičku rutinu.

Od početne filmske priče za film „Besa“, izmaštane na osnovu nekoliko predanja i anegdota, do beogradske premijere prošlo je oko sedam godina. Film je u potpunosti snimljen na specijalno izgrađenim objektima u Deliblatskoj peščari tokom leta 2008. godine.

Glavne uloge: Iva Krajnc, Miki Manojlović, Radivoje Bukvić, Nebojša Dugalić, Ana Kostovska

Popularne pretrage za ovaj film:

srpski film ceo film, besa film, besa ceo film, film besa besplatno gledanje, domaci film besa, domaci film za besplatno gledanje, besa domaci film, film besa, besa film online, besa online

Kako vam se dopada film? Ostavite komentar:

 • Rafael Emmet

  Srdjan Karanovic je odlican reditelj , i ovaj njegov film volim ,ima atmosferu i istinitost osecanja. Miki manojlovic je Veliki …

 • Goran

  Одличен филм.

 • Bashkimhaziraj

  We are the Albanians!
  Wir sind Albaner!
  Ne jemi shqiptaret!
  Mi smo Albanci!

  May be the serbs this time know us better!!!

  • PredragBjelivuk

    Znali su ali nazalost zaboravili

 • Leonard_05

  “BESA“ to je to sta ALBASKI NAROD DAJE RJEC I DO GROBA I SMRTI ….

 • SCHOOTER4

  ZASTO NIJE NAPISANO KOLIKO JE SRBA OSTALO U PLANINAMA REKO ALBANIJE.DAL SU ALBANCI SNIMILI NEKI FILM GDE SU SRBI POZITIVCI

 • SCHOOTER4

  ZASTO NIJE NAPISANO KOLIKO JE SRBA OSTALO U PLANINAMA REKO ALBANIJE.DAL SU ALBANCI SNIMILI NEKI FILM GDE SU SRBI POZITIVCI

  • niki

   nisu snimili takav film jer takvi srbi ne postoje

 • SCHOOTER4

  DALI POSTOJI NEKI ALBANSKI FILM GDE SU SRBI POZITIVCI

 • Chries

  Svaka čast. Divim se tom albanskom običaju. Takve časti i riječi nam nedostaje danas. Imali bi kudikamo zdravije društvo, ali na žalost mislim da malo njih razumije o čemu govorim.

Važna napomena

Nijedan video ili domaci film na ovom sajtu se ne nalazi na nasem serveru. Svi domaci filmovi i video klipovi se originalno nalaze na sajtovima za besplatnu razmenu video sadrzaja.

Pratite nas